"Frustration och framtidstro"

Att leda ett lag eller för den delen vara del av ett lag är inte en lätt uppgift. Som ledare måste man känna sina spelare och passa in deras individuella skicklighet på ett sätt som får laget att lyckas. Som spelare måste man känna både sina medspelare och sig själv, för att få 1+1 i skicklighet att summeras till 3 i samspel. För alla inblandade handlar det om en lyhördhet för andras åsikter och egenskaper och en ödmjukhet att ibland stå tillbaka och välja det som gynnar lagets bästa.
Ett lags mentala egenskaper är en mycket svårhanterad fråga. När laget möter framgång såväl som motgång sätts olika tankeprocesser igång som kan vara svåra att hantera vare sig det handlar om att man vill förstärka känslan eller tona ner den.

Herrlaget stod i vintras inför en stor utmaning. Spelarförluster på en rad viktiga positioner och med mycket rutin gjorde att en stor del av stommen vi skulle bygga vidare på från det tuffa 2012 inte längre fanns tillgänglig. Detta ställde stora krav på både den nytillträdde a-lagstränaren Matte Karlsson och alla nyförvärv som lägligt nog strömmade till på Brämhults konstgräsplan.
Så här långt kan vi konstatera att herrlaget har lyckats med det vi främst av allt vill som förening. Av tongångarna i damernas Facebookgrupp gäller detsamma för bönorna och deras samarbetspartners.

Vi har skapat en god stämning i omklädningsrummet och på planen.

Det är min tro och förhoppning att alla nya har känt sig välkomna till oss. Det som var ett ganska grinigt fjolårslag har i år blivit ett lag som i huvudsak (för vi kan alltid bli bättre), uppmuntrar varandra och fokuserar på det egna spelet. Detta ska vi vara oerhört stolta över, det är vår absolut största tillgång.

Det finns dock mycket kvar att jobba på för herrarna. Den stora variationen i vilken trupp som har stått tillgänglig till varje match i kombination med många nya spelare har gjort att vi inte har presterat efter vår förmåga.
Mitt största intryck är tyvärr att vi mentalt sett har vikit ner oss alldeles för lätt i merparten av matcherna som gått oss emot.
Vid första baklängesmål har vi svikit vår spelidé, blivit smågnälliga och börjat spela mer för oss själva och på chans än att knyta näven i fickan och spela vidare på det fina sätt som vi kan.
Det är lustigt att vi kan fortsätta och springa och jobba på i både offensiv och defensiv så länge det är oavgjort eller vi leder men så fort vi släpper in ett mål så slutar vi jobba och väljer fel lösningar i ganska enkla situationer. Detta trots att det kan vara mycket kvar av matchen och att så mycket kan hända i en division 6-match på bara några få minuter.
En sjukdom som stundvis har drabbat laget är att spelare vill byta när vi släppt in mål eller när man tycker att man spelar dåligt på en för sig själv ovan position. Tränaren tar ut det som han tror är det bästa laget och sätter ihop den bästa laguppställningen utifrån förutsättning. Vi måste alla knyta näven i fickan och tänka på hur vårt eget beteende framstår i medspelarnas ögon. Detta är ett beteende som är förödande för lagmoralen, frågan är om det är någon idé att man är med i matchen över huvud taget om man byter för att man inte vill spela. Lägga skorna på hyllan?

Jag tror att vi var och en har gått ut och spelat fotbollsmatch med betoning på spelat. Vi har inte lagt till dimensionen i spelet som är så viktig - vi har inte tänkt fotboll. Vi har inte haft en målbild klar för laget och för individen om hur vi ska genomföra matchen.
Det är otroligt viktigt att man som enskild spelare hela tiden kommer ihåg grundläggande regler för ett konstruktivt spel och ser sin egen del i detta. Här kommer några:
- Rulla bollen inom laget och låt motståndarna jaga. Detta skapar självförtroende och lugn samt överflyttningar på motståndarna som skapar luckor. Låt bollen vandra minst en eller två gånger från kant till kant i backlinjen om vi har möjlighet till det.
- Tag löpningar för varandra och var spelbara. Sluta inte om du inte får bollen första gången. Tag en löpning för att dra bevakning till dig, det behöver inte ens vara så att du vill ha bollen bara öppna för medspelaren. Släpp bollen tidigt ? kom som bollförare ihåg hur gärna man som löpande spelare vill ha boll.
- Tro på dina kamrater. Som yttermittfältare slå tidiga inlägg mellan backlinje och målvakt ? då har vi störst chans att göra mål. Det är anfallarnas och mittfältarnas jobb att löpa in. Yttermittfältare behöver inte ta ansvar för att driva till kortlinjen och invänta spelare till straffområdet. Som anfallare och mittfältare gör ditt jobb och löp in när du ser att yttern har inläggsläge. Tro stenhårt på att bollen kommer nå fram. Vänta inte på att yttern ska komma runt en försvarare och ner mot linjen. Inlägget ska komma TIDIGT. Som försvarare ? våga slå bollen på markerad mittfältare och anfallare det är deras jobb att möta och spela tillbaka på rättvänd spelare.
- Våga ta skott utanför och i straffområdet när vi har bra läge. Det resulterar inte sällan i antingen mål eller returer som vi kan hugga på. Alternativt i en inspark eller hörna. Oavsett vilket dödar vi bollen och eliminerar risken för kontringar när vi är som mest sårbara.
- När vi vinner boll i motståndarens anfall och får kontroll över den vårda bollen i uppspelet. Välj ett enkelt alternativ i sidled, gärna kantbyte så vi kan flytta upp laget. Våra anfallare är ofta två mot fyra eller en mot två och kommer troligen inte vinna bollen vi tjongar upp så fort vi vunnit den.
- Fusk smittar börjar en spelare fuska med hemjobb eller börjar dribbla och slå avgörande bollar på egen hand faller snart resten in i samma spel. Ta ansvar! Är du trött byt.
Skeptiker skulle kunna hävda att ovanstående tankar sätter käppar i hjulet för ett roligt och lössläppt anfallsspel men jag vill hävda att dessa grundtankar bara lägger grunden för ett sådant. Följer vi detta har vi alla möjligheter att spela vilken typ av spel som helst ? ståendes på en trygg grund som eliminerar kostsamma och mentalt tunga match-, mål- och bollförluster.

Vi har delvis uppfyllt dessa punkter men alltför sällan hela matcher. Vi har en ung trupp och mycket får nog tillskrivas brist på rutin. Få har spelat mer än någon enstaka säsong seniorfotboll. Det är intressant hur mycket organisation som ändå krävs för att hävda sig i gärdsgårdsserien. Jag tror att vår trupp med mer tid tillsammans och fler matcher i benen kommer lära sig detta och tillsammans göra förändringar i rätt riktning mot att bli ett riktigt bra lag. Helt klart håller vårt material för en placering på övre halvan i sexan och inom ett par år topp tre.

Sen får vi inte glömma att kontinuitet är a och o. Vi kan inte förvänta oss att det ska gå bra en sådan här säsong med ett, till stora delar, helt nytt lag. Vårt arbete i år kommer ge resultat nästa säsong. Känn er inte alltför nedslagna utan jobba hårt i vinter och se med tillförsikt fram emot 2014.

Efter att ha skrivit dessa rader åkte jag sedan till Dannike med Squadra B som lagledare och spelare och kämpar med 14 andra brassar. Vi gör säsongens bästa match, vänder två gånger, tar ledningen, släpper in 3-3 oturligt i sista minuten. Mycket av det jag beskrivit ovan fungerar på ett sätt som det inte gjort tidigare under säsongen. Vi är grymt bra om hela laget gör rätt saker!

Stolt att vara brun!


Henrik Malm
Ordförande, spelare
FC Kabel Åttio

130918

VÄLKOMMEN TILL FC KABEL ÅTTIO
FC Kabel Åttio är en fotbollsförening från Borås med fokus på social samvaro.

Herrarnas A-lag spelar i division sex. Squadra B återfinns i utvecklingsserie B och damlaget Bruna bönor ingår i ett samarbete med Gånghester, Målsryd och Dalsjöfors, och spelar i division fyra. Veteranlaget spelade fram till 2010 i en P35-serie men är tyvärr vilande i väntan på föryngring.

Föreningen är mest känd för våra bruna dräkter och juniorlagets årliga återuppståndelse till Mariedal Cup.
SENASTE MATCHERNA
KOMMANDE MATCHER
19 juni, 19:00
Bruna Bönor -Hemsjö IF
KABEL TRÄNAR
Brassar: Sön, Erikslund 15:30-17:00
Brassar: Ons 21 okt, Engelbrekt 21-22:30
Bönor: Tis, Daltorp 21-22:30
Alla: Konstgräs, Kronängs IP start 28 januari